Que ho faça la base de dades!

posted in: Databases | 2

Quan treballava a un grup de “consultoria” de la Universitat de València, teníem una expressió que resumia part del treball d’aquesta setmana: “Que ho faça Oracle!“.

base-de-datos-1

Una de les preocupacions que sempre té (o hauria de tindre) un programador és el rendiment del que està creant. Almenys és una de les coses que a mi m’interessen (podeu consultar l’entrada anterior del blog on es parlava de la creació d’una cache a WordPress per a agilitzar la càrrega de marques a un mapa de GoogleMaps). En aquesta ocasió hem reenginyat part d’una aplicació Java que executava una sèrie de tasques (batch) i realitzava nombroses insercions en base de dades, de forma que ara es fa tot des de base de dades. Així ens estalviem les connexions-desconnexions de la base de dades i les esperes i conversions de dades que suposa executar codi Java (o PHP) i després SQL, per a tornar a executar Java i tornar a executar SQL, etc.

La solució ens ha donat el resultat següent:

  • Una tasca que podia costar un quart d’hora en Java-SQL no arriba ni al minut quan és plenament executada per la base de dades.
  • El fet de treballar-ho tot des de la base de dades ens ha facilitat tractar tot el procés com a una transacció única de base de dades: es realitza completa o s’anul·la també completament, com si l’usuari no haguera començat el procés.

Però atenció, també té alguns inconvenients:

  • El redo log de la base de dades ha de ser suficientment gran per a totes les operacions que pensem executar com a una única transacció.
  • Es complica la possibilitat de mostrar-li a l’usuari una barra de progrés que responga al progrés real de la tasca, tot i que en el nostre cas no era important.
  • Aquesta solució, evidentment, no serà vàlida per a sistemes on la càrrega de la base de dades durant un temps important (per exemple un minut) per part d’un usuari puga suposar un problema.
  • Les consultes SQL són més complexes i inclús poden ser necessaris triggers o funcions PL-SQL.

La moda dels CMS i demés sistemes de programació “preconstruïts” fan pensar a molta gent que no cal saber SQL per a programar. Està clar que això pot ser cert per a projectes senzills i que no han de créixer en el futur, però quan el rendiment importa tots els detalls són crucials.

2 Responses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *